Следвайте Гласове в ТелеграмБюджетът на филхармонията, сравнен с този на тези

...
Следвайте Гласове в ТелеграмБюджетът на филхармонията, сравнен с този на тези
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Има културни институции, в които има заплати, близки до социалните помощи

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Бюджетът на филхармонията, съпоставен с този на тези на други източноевропейски страни, е комичен. Фестивал в Румъния, който се организира за малко по-малко от месец, имаше бюджет от 12 млн. евро, а филхармонията има два пъти по-малък бюджет за цялата година. Музикантите в България не са добре платени. Има културни институции със заплати, близки до обществените помощи. Това съобщи някогашният министър на културата маестро Найден Тодоров за " Денят на живо''.

По думите му, с цел да се промени това, е нужна държавна културна политика. " В момента имаме добър министър на културата. Надяваме се да сътвори такава. Трябва да се основат условия за артистите, тъй че да работят обикновено и младежите да бъдат окуражени да се занимават с изкуство. Икономиката към момента не е оправена, а културата умира. Тя сама по себе си е стопанска система. Когато се влага в просвета, в стопанската система се връщат доста пари - има културен туризъм. Бюджетът за просвета би трябвало да бъде вдигнат, да е 1% от Брутният вътрешен продукт ", съобщи той.

" Искаме да дадем чувството на софиянци, че живеят в европейски културен град'', безапелационен е Тодоров.

С обновенa сцена и ново име класическите концерти се завръщат край езерото в Правец това лято. Фестивалът, правоприемник на Моцартовите празници, към този момент ще се назовава Pravets Art Nights.  Музикален хазаин на събитието към този момент ще е най-престижният български оркестър - Софийската филхармония. Концертите тази година ще се състоят на 21 и 22 юли. 

Инфо: NOVA 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР